Raunistulan kenttä sai uudet valot

 

Turun Weikot Jalkapallo ry:n hallinnoimalle Raunistulan kentälle on asennettu täysin uusi viimeisintä leditekniikkaa hyödyntävä valaistus, joka parantaa huomattavasti olosuhteita kentällä vuoden pimeimpinä aikoina.

- Omaa kenttäämme käyttävät kaikki omat joukkueemme ja muut vuoroja varanneet seurat sekä lähialueen koulut ja päiväkodit.

Olemme saaneet kuluneiden vuosien aikana useasti palautetta siitä, ettei kentän valaistus tunnu riittävän ja miellyttävän iltakäyttäjiä, kertoo puheenjohtaja Ari Jalonen.

Kentän valaistus asennettiin kymmenen vuotta sitten, eikä siihen oltu täysin tyytyväisiä alun alkaenkaan.

Seuran hallitus oli käyttäjien kanssa samaa mieltä päättäen, että kentän infran kehittäminen ja uusiminen olisi hyvä aloittaa juuri valaistuksesta.

Olemme erittäin iloisia siitä, että Easy Ledin toimitusjohtaja Ilkka Kartio otti yhteyttä meihin juuri sopivalla hetkellä ja saimme luotettavan kotimaisen yhteistyökumppanin hankkeellemme.

Huomattavasti entistä tehokkaampi ja tasaisempi valaistus varmasti ilahduttaa kentän käyttäjiä niin harjoituksissa kuin peleissäkin iltojen taas pimentyessä.

Valitettavasti koronavirusepidemia keskeytti toimintamme toistaiseksi, emmekä näillä näkymin pääse ihastelemaan uusia valoja  kuluvan kevään aikana, vaan ne tulevat tehokäyttöön vasta tulevan kesän jälkeen.

 

Millainen yritys on Easy LED?

  • Easy LED on kotimainen alue- teollisuus- ja katuvalaistuksen lisäksi urheiluvalaistukseen erikoistunut yhtiö, joka käyttää tuotteissaan ainoastaan leditekniikkaa.
  • Tehtaat sijaitsevat Salossa ja ne työllistävät noin 30 henkeä.
  • Easy LED on toteuttanut useita vastaavia kenttiä ja muita urheilukohteita, mukaan lukien Hartwall Areenan pelivalaistus.

Easy LEDin toimitusjohtaja Ilkka Kartio, miten TuWen oma kenttä valikoitui kohteeksi?

- Minulla on tässä projektissa pieni henkilökohtainenkin intressikin, sillä asun itse Turussa lähellä kenttää ja ajan päivittäin sen ohi. Lisäksi kummipoikani Lauri Vasa on TuWen kasvatteja.

Olin huomannut, että valaistus ei ehkä ollut aivan ajan tasalla ja usein mietin, että olisi hienoa päästä osaamisellamme parantamaan juuri tämän kentän olosuhteita. Löysimmekin nopeasti yhteisen sävelen Jalosen Arin ja muiden TuWen päättäjien kanssa.

Nyt valot on asennettu ja kentän valaistus on Easy LEDin vastuulla ainakin seuraavat viisi vuotta. Valojen toimivuuskin tulee tarkistetuksi lähes päivittäin ohi ajaessa.

 

Millaista tekniikkaa kentän valaistuksen uusimisessa käytettiin?

- Projektin aluksi mittasimme valaistustasot vanhalla valaistuksella. Rangaistualueille riitti ainoastaan noin 10 luxia valoa ja keskiympyrään 15 lx, kun taas mastojen juuressa sitä oli kirkkaimmissa pisteissä noin 120 luxia.

Urheiluvalaistusuosituksissa paikallisille harjoituskentille suositellaan keskimäärin yli 75 luxin valaistusta ja pimeinkään kohta ei saa alittaa 50% keskiarvosta. Toivomisen varaa siis oli sekä valon määrässä että tasaisuudessa!

Simuloimme kentän valaistuksen tavoitteenamme saavuttaa mahdollisimman tasainen, yli 100 luxin valaistus. Haasteena kohteessa oli se tosiasia, että mastot ovat suhteellisen matalat, 12 metriset, kun uudiskohteissa suositellaan 18 metrin mastoja. Lisäksi mastojen sijoittelu kentän laidalle ei ole aivan symmetrinen.

Kustannussyistä emme kuitenkaan lähteneet mastoja vaihtamaan. Tästä syystä normaalisti käyttämämme optiikka ei kohteeseen soveltunut ja optimoimmekin kohdetta varten aivan oman linssisetin. Stadionluokan valotasaisuuteen ei päästä uudistuksen jälkeenkään, mutta vähimmäistasaisuusvaatimus täyttyy nyt hyvin ja valoa on paljon enemmän, keksimäärin reippaasti yli 100 luxia.

Lisäksi kentällä on yksinkertainen EASY PLAY-painonappiohjaus.

Kentän ollessa auki valot palavat himmeästi ja ne saa täydelle teholle tunniksi kentän maston kylkeen asennetusta painonapista.

Valaisimet palavat ensin 5% teholla (himmennys 95%). Kun nappia painetaan valot kirkastuvat 100 % teholle (himmennys 0%).

Valot palavat 100 % teholla 60 minuuttia, minkä jälkeen valot himmenevät 20 % teholle (himmennys 80 %) 5 minuutiksi. Jos nappia ei paineta uudelleen valot himmenevät 5 % teholle. Nappia painamalla valot saadaan kirkastumaan uudelleen 100 % teholle.

Koska valaistustasoa on nyt kentällä nostettu, kuluttaa uudet energiatehokkaat LED-valaisimet täydellä teholla suunnilleen saman verran sähköä kuin vanhatkin.

Painonappiohjuksen avulla kokonaiskulutuksen odotetaan kuitenkin pienenevän merkittävästi, koska valot himmenevät 5 % teholle kun käyttöä ei ole. Himmennetyt valot ovat kuitenkin riittävät siihen että ihmiset havaitsevat kentän olevan auki ja sinne on turvallista mennä, kertoi Ilkka Kartio.

- Toivottavasti parannus miellyttää kaikkia käyttäjiä ja mahdollistaa kentän tehokkaan käytön myös pimeään aikaan. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan pelaajien ja valmentajien palautetta kunhan pelit ja harjoitukset taas alkavat toteavat Ilkka Kartio ja Ari Jalonen kuin yhdestä suusta.

 

 

      

© Turun Weikot ry

Logo - Turun Weikot

(02) 233 7207
toimisto@turunweikot.fi
Mikonkatu 2, 20100 Turku

Toimiston aukioloajat

Päivystämme toimistolla tarvittaessa. Sovi asiasta erikseen ottamalla yhteyttä.

Turun Weikot Ry (TuWe) on vuonna 1912 perustettu turkulainen urheilun yleisseura. Seuran lajivalikoimassa ovat jalkapallo, keilailu, nyrkkeily, voimistelu ja yleisurheilu. Lisäksi seurassa toimii aktiivinen veteraanikerho ja hyvinvointiliikuntaan keskittyvä jaosto.

Seura on vuosien saatossa menestynyt useissa lajeissa (kts. seuran historia)

Hallituksen puheenjohtaja on Ari Normasto ja toiminnanjohtaja Ari Jalonen.

Turun Weikkojen säännöt

Seuran tietosuojaseloste